keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
annamikaelson13
 
Sofitefaa
 
Silius Italicus
 
Konmih178
 

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Κοινωνικής Εργασίας (2)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 12.02.17 2:24

Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα τμήματα ''Κοινωνικής Εργασίας'' της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, των ΤΕΙ: 

 • Αθήνας. Έτος Ίδρυσης 1983. Κωδ. Μηχανογραφικού: 661.
 • Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Έτος Ίδρυσης 1973. Κωδ. Μηχανογραφικού: 643


Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός των Τμημάτων αυτών είναι να δώσουν στους σπουδαστές τους την κατάλληλη εκπαίδευση, ώστε να μπορούν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να συμβάλλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση κοινωνικο-οικονομικών και συναισθηματικών προβλημάτων ατόμων ή ομάδων. Παράλληλα αποστολή των τμημάτων είναι η προώθηση και διεξαγωγή της έρευνας, συμβάλλοντας στην πρόοδο της Κοινωνικής Εργασίας ως εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης. 

Η εκπαίδευση στην κοινωνική εργασία και στα τρία τμήματα έχει στόχο να προετοιμάσει στελέχη ικανά να εφαρμόσουν προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, να συμβάλλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προγραμμάτων και υπηρεσιών καθώς επίσης και στην ενεργοποίηση και κοινωνική συμμετοχή των πολιτών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Στόχος, επομένως, των τμημάτων είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των σπουδαστών, ώστε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς) να συμβάλλουν στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόνοιας και στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Οργάνωση Σπουδών: 

 • Τμήμα ΤΕΙ Αθήνας
  Τομείς: 1. Γενικών Μαθημάτων, 2. Κλινικής και Ομαδικής Κοινωνικής Εργασίας, 3. Κοινοτικής Εργασίας - Κοινωνικής Πολιτικής. 
 • Τμήμα ΤΕΙ Κρήτης
  Τομείς: 1. Κοινοτικής Οργάνωσης & Κοινωνικής Πολιτικής, 2. Στήριξης & Οργάνωσης της Ανθρώπινης Αλλαγής
  Εργαστήρια: 1. Τοπικής Κοινοτικής Ανάπτυξης Τυλίσου, 2. Ηλεκτρονικών Υπολογιστών - Πολυμέσων, 3. Μελέτης και Προαγωγής Συμπεριφορών Υγείας και Ασφάλειας, 4. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 5. Δραματικής Έκφρασης.


Ενδεικτικά Μαθήματα: Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία, Επικοινωνία & Συνέντευξη στην Κοινωνική Εργασία, Θεωρία - Δεοντολογία Γενικής Κοινωνικής Εργασίας, Μεθοδολογία Γενικής Κοινωνικής Εργασίας, Κλινική Κοινωνική Εργασία, Κοινωνική Εργασία µε Οικογένεια, Κοινοτική Εργασία, Κοινοτική Εργασία & Μέθοδοι Παρέμβασης, Διαπολιτισμική Κοινωνική Εργασία, Θεωρητικές Προσεγγίσεις στην Κοινωνική Εργασία, Οργάνωση & Διοίκηση Κοινωνικών Υπηρεσιών, Εκτίμηση Αναγκών και Κοινωνικός Σχεδιασμός, Δίκαιο, Συγγραφή Επιστημονικής Εργασίας, Πληροφορική, Πολιτική Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, Μεθοδολογία Κοινωνικής Έρευνας, Ποιοτική Κοινωνική Έρευνα, Στατιστική, Ψυχοπαθολογία Παιδιών & Εφήβων, Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων, Εξελικτική Ψυχολογία, Κλινική Ψυχολογία, Κοινωνική Ψυχολογία, Κοινωνική Έρευνα Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Κλινική Κοιν. Εργασία, Παραπτωματικότητα: Πρόληψη - Αντιμετώπιση, Ηλικιωμένα & Ανάπηρα Άτομα: Παρεμβάσεις Κοιν. Εργασίας κ.ά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στους δικτυακούς τόπους των τμημάτων. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα (συμπεριλαμβάνεται ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πτυχίου είναι η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρουν τα τμήματα (*): 

Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης: 

 • Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία, Διαχείριση & Οικονομική Αποτίμηση στην Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία σε δύο επιμέρους κατευθύνσεις: 1. Προστασία & Πρόληψη των κινδύνων στην Εργασία & το περιβάλλον, 2. Διαχείριση & Οικονομική Αποτίμηση (Συμμετέχει, Διαπανεπιστημιακό. Απονέμει: Μ.Δ.Ε. & Δ.Δ.)


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας εργάζονται κατά κύριο λόγο ως κοινωνικοί λειτουργοί. Το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού και ο εφαρμοσμένος επιστημονικός κλάδος της κοινωνικής εργασίας είναι θεσμικά κατοχυρωμένα με τα Ν.Δ.4018/1959 (ΦΕΚ 247/Α/12-11-1959), Π.Δ.50/1989 (ΦΕΚ 23/Α/26-1-1989), Π.Δ.23/1992 (ΦΕΚ 6/Α'/20-1-1992) & Π.Δ.891/1978 (ΦΕΚ 213/Α/7-12- 1978). Για την άσκηση του επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού χρειάζεται άδεια η οποία χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στους εξής τομείς: 

 • Κοινωνικής Πρόνοιας
 • Υγείας - Ψυχικής Υγείας
 • Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
 • Κοινωνικής Ασφάλισης
 • Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης
 • Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εγκληματικότητας
 • Κοινοτικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης
 • Κοινωνικών Υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.


Αναλυτικότερα, οι πτυχιούχοι κοινωνικοί λειτουργοί δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, στα παρακάτω αντικείμενα:

 • Έρευνα συνθηκών από τις οποίες κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης άτομα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες. Παροχή ειδικών κοινωνικών υπηρεσιών για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των ψυχο-κοινωνικών οικονομικών τους προβλημάτων. Διατήρηση ή αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ατόμου και μικρο-περιβάλλοντος και στην εν γένει κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία του.
 • Διερεύνηση των γενεσιουργών συναισθηματικών και κοινωνικών - οικονομικών λόγων κλονισμού της σωματικής ή ψυχικής υγείας ατόμων και οικογενειών. Παροχή ενημερωτικού συμβουλευτικού και υποστηρικτικού έργου προς τον ασθενή, τους οικείους του, την κοινότητα.
 • Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία με περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικής ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος και άλλων προβλημάτων ασφαλισμένων ή προστατευόμενων ατόμων.
 • Αξιολόγηση, επαγγελματική διαπαιδαγώγηση και προσανατολισμός διαφόρων ομάδων, κατά την προετοιμασία για επαγγελματική απασχόληση ή για εργασιακή επανένταξη. Συμβουλευτική και υποστηρικτική με εργαζομένους κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής προσαρμογής και της απασχόλησης.
 • Πρόληψη ή αντιμετώπιση συναισθηματικών και κοινωνικο-οικονομικών αναγκών μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, κατά την προσαρμογή τους στον εκπαιδευτικό χώρο, και τυχόν προσωπικών και οικογενειακών κρίσεων.
 • Πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της εγκληματικότητας ομάδων υψηλού κινδύνου. Ομαλοποίηση των σχέσεων με το κοινωνικό περιβάλλον, κοινωνική ένταξη, επαγγελματική αποκατάσταση, στήριξη και αξιοποίηση του οικογενειακού περιβάλλοντος ατόμων που έχουν υποπέσει σε αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά. Ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ενεργοποίηση κοινωνικών ομάδων και πολιτών για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων.
 • Εκπόνηση κοινωνικών μελετών για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινοτικής ανάπτυξης. Οργάνωση δικτύών κοινωνικών υπηρεσιών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
 • Βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συνθηκών διαβίωσης κοινοτήτων. Προάσπιση κοινωνικών δικαιωμάτων ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, ενεργοποίηση πολιτών για συλλογική δράση, αξιοποίηση εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων στην προώθηση κοινοτικών τοπικών υποθέσεων.
 • Οργάνωση Κοινωνικής Υπηρεσίας. Διεύθυνση Υπηρεσίας. Συντονισμός προγραμμάτων και διαπλεκόμενων υπηρεσιών. Επαγγελματική εποπτεία.


Περιγραφή Επαγγέλματος του Κλάδου:

Κοινωνικός Λειτουργός: Προάγει την κοινωνική αλλαγή, την επίλυση προβλημάτων στις σχέσεις των ανθρώπων και την ενδυνάμωση και ενίσχυσή τους με στόχο την επαύξηση της ευημερίας τους. Η κοινωνική εργασία χρησιμοποιεί θεωρίες της συμπεριφοράς του ανθρώπου και των κοινωνικών συστημάτων για να παρέμβει στα σημεία εκείνα όπου τα άτομα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους. Οι αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι θεμελιώδεις για την κοινωνική εργασία. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακοί τόποι Τμημάτων: 
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 342

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης