keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
annamikaelson13
 
Sofitefaa
 
Silius Italicus
 
Konmih178
 

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 12.02.17 3:08

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Σάμο και είναι ενταγμένο στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Έτος ίδρυσης 1997. Κωδ. Μηχανογραφικού: 344

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός του τμήματος είναι να εκπαιδεύει επιστήμονες ικανούς να ασχολούνται με τη σύλληψη, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη διοίκηση, την αξιολόγηση, εφαρμογή και αξιοποίηση των πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων. Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος αντικατοπτρίζει τη σύγκλιση των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που οφείλεται στην επικράτηση της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Οργάνωση Σπουδών: 

Κατευθύνσεις: 1. Πληροφοριακά Συστήματα, 2. Τεχνολογία Υπολογιστών , Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, 3. Θεμελιώσεις & Εφαρμογές της Επιστήμης των Υπολογιστών. 

Εργαστήρια: 1. Τεχνητής Νοημοσύνης, 2. Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 3. Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών.

Ενδεικτικά μαθήματα: Μαθηματικός Λογισμός, Δομημένος Προγραμματισμός, Διακριτά Μαθηματικά, Λογική Σχεδίαση, Φυσική, Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός, Θεωρία Κυκλωμάτων, Γραμμική Άλγεβρα, Λειτουργικά Συστήματα, Δομές Δεδομένων, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Στοχαστική Ανάλυση, Σήματα και Συστήματα, Διαφορικές Εξισώσεις, Ανάλυση και Σχεδιασμός Πληροφοριακών Συστημάτων, Βάσεις Δεδομένων, Επικοινωνίες Υπολογιστών, Προηγμένα Θέματα Γλωσσών Προγραμματισμού, Λειτουργία των Επιχειρήσεων και Πληροφοριακά Συστήματα, Τηλεπικοινωνίες, Τεχνολογία Λογισμικού, Δίκτυα Υπολογιστών, Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Τεχνητή Νοημοσύνη, Κατανεμημένα Συστήματα, Προγραμματισμός στο Διαδίκτυο, Ασφάλεια Δικτύων Υπολογιστών και Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας, Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα, Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Πρωτόκολλα και Αρχιτεκτονικές Διαδικτύου, Ρομποτικός Έλεγχος, Εφαρμοσμένα Θέματα Δομών και Βάσεων Δεδομένων, Αριθμητική Ανάλυση, Κρυπτογραφία, Επικοινωνία Ανθρώπου – Υπολογιστή με Εφαρμογές στον Παγκόσμιο Ιστό, Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας, Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών, Θεωρία Παιγνίων, Δορυφορικές Επικοινωνίες, Υπολογιστική Όραση κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 10 εξάμηνα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων μπορούν να εργαστούν:

  • Ως στελέχη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ειδικότερα σε εφαρμογές: τηλε-εργασίας, εκπαίδευσης από απόσταση, ελέγχου αερομεταφορών, διασύνδεσης πληροφοριακών συστημάτων υγείας, τηλεϊατρικής και εμπορίου.
  • Σε άλλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα και φορείς του δημοσίου όπου υπάρχει τμήμα μηχανογράφησης ή ειδικότητες προγραμματιστή ή ειδικού στις τηλεπικοινωνίες.
  • Καθηγητές (ΠΕ19) Πληροφορικής, στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια. 
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες.


Περιγραφή Επαγγελμάτων Κλάδου: 

Μηχανικός Λογισμικού: Εργάζεται στις εφαρμογές ή στην ανάπτυξη συστημάτων, αναλύει τις ανάγκες των χρηστών και σχεδιάζει, υλοποιεί, δοκιμάζει και συντηρεί λογισμικά υπολογιστικών εφαρμογών ή συστημάτων. Συμμετέχει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη πολλών τύπων λογισμικών, συμπεριλαμβανομένου του λογισμικού για τα λειτουργικό συστήματα υπολογιστών και δικτύων και των μεταγλωττιστών, οι οποίοι μετατρέπουν τα προγράμματα για την εκτέλεση σε έναν υπολογιστή. Στον προγραμματισμό καθοδηγεί έναν υπολογιστή γραμμή - γραμμή πώς να εκτελέσει μια λειτουργία. Λύνει επίσης το τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν. Οι μηχανικοί λογισμικού πρέπει να κατέχουν τις ισχυρές δεξιότητες προγραμματισμού, αλλά ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάπτυξη αλγορίθμων και την ανάλυσή τους καθώς και την επίλυση των προβλημάτων προγραμματισμού, παρά τη συγγραφή κώδικα. 

Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών/ Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων: Έχει τη δυνατότητα να ασχολείται με τη μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, κατασκευή, επίβλεψη κατασκευής, συντήρηση, έρευνα, επίβλεψη λειτουργίας και διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά και υπολογιστικά συστήματα, τις εγκαταστάσεις τους και τις εφαρμογές τους, στους επιστημονικούς τομείς των Τηλεπικοινωνιών και των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων στα οποία περιλαμβάνονται ιδίως η ενσύρματη ή ασύρματη επικοινωνία ή μετάδοση πληροφοριών, το κέντρα μεταγωγής, τα ενσύρματα ή ασύρματα δίκτυα επικοινωνίας, τα συστήματα πολυπλεξίας, η κινητή τηλεφωνία, το δορυφορικό συστήματα και κάθε άλλη ανάλογη εφαρμογή τους. 

Αναλυτής Συστημάτων: Επιλύει προβλήματα που εμφανίζονται σε υπολογιστές και εφαρμόζει την τεχνολογία υπολογιστών, για να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός οργανισμού. Βοηθάει έναν οργανισμό να πραγματοποιήσει το μέγιστο όφελος από την επένδυσή του στον εξοπλισμό, το προσωπικό και τις επιχειρησιακές διαδικασίες. Οι αναλυτές συστημάτων μπορούν να προγραμματίσουν και να αναπτύξουν τα νέα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών ή να επινοήσουν τους τρόπους εφαρμογής των πόρων των υπαρχόντων συστημάτων στις πρόσθετες διαδικασίες. Μπορούν να σχεδιάσουν το νέο συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας υλικού (hardware) και του λογισμικού (software), ή να προσθέσουν μια νέα εφαρμογή λογισμικού για να γίνει χρήση του υπολογιστή στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Οι περισσότεροι αναλυτές συστημάτων εργάζονται με συγκεκριμένους τύπους συστημάτων -παραδείγματος χάριν επιχειρησιακό, λογιστικά ή οικονομικό συστήματα, ή επιστημονικά και συστήματα εφαρμοσμένης μηχανικής- που ποικίλλουν ανάλογα με τον οργανισμό. Μερικοί αναλυτές συστημάτων είναι επίσης γνωστοί ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη συστημάτων ή αρχιτέκτονες συστημάτων 

Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων: Εργάζεται με το λογισμικό συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων (database management systems software) και καθορίζει τους τρόπους οργάνωσης και αποθήκευσης των στοιχείων. Αυτοί προσδιορίζουν τις απαιτήσεις των χρηστών, οργανώνουν τις βάσεις δεδομένων υπολογιστών, δοκιμάζουν και συντονίζουν τις τροποποιήσεις στα συστήματα. Ο διαχειριστής βάσεων δεδομένων μιας οργάνωσης εξασφαλίζει την απόδοση του συστήματος, κατανοεί την πλατφόρμα στην οποία «τρέχουν» οι βάσεις δεδομένων και προσθέτει τους νέους χρήστες στο σύστημα. Επειδή μπορούν ακόμη να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την ασφάλεια συστημάτων, οι διαχειριστές βάσεων δεδομένων προγραμματίζουν συχνά και συντονίζουν τα μέτρα ασφάλειας. Με τον όγκο των ευαίσθητων στοιχείων που παράγονται κάθε δευτερόλεπτο να αυξάνεται γρήγορα, η ακεραιότητα στοιχείων, τα εφεδρικά συστήματα και η ασφάλεια βάσεων δεδομένων έχουν γίνει όλο και πιο σημαντικές πτυχές της εργασίας των διαχειριστών βάσεων δεδομένων. 

Επιστημονικοί Φορείς - Επαγγελματικές Οργανώσεις:


Δικτυακός τόπος Τμήματος: Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Αιγαίου 

Αντιστοιχία Τμημάτων - Δυνατότητες Μετεγγραφής σε άλλα Τμήματα:

  • Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Πανεπ. Δυτ. Μακεδονίας
  • Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Πατρών
  • Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Σημείωση: Μέχρι το 2015 υπήρχε Αντιστοιχία και Δικαίωμα Μετεγγραφής των παραπάνω τμημάτων και με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης (Χανιά). 
Όμως με το Π.Δ.67/2016 (ΦΕΚ 123/Α/1-7-2016) το τμήμα "Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών" του Πολυτεχνείου Κρήτης μετονομάζεται σε τμήμα "Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών" και "εξομοιώνεται πλήρως και ως προς κάθε συνέπεια" με τα ομότιτλα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχ/κών Υπολογιστών και πλέον είναι αντίστοιχο, ως προς το δικαίωμα μετεγγραφής με τα τμήματα αυτά.
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 342

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης