keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
» Ποιοι θελουν να περασουν Χημικο και σε ποια πολη θελετεεε?
Χθες στις 1:46 από marinak

» Σε ποια σχολή θέλετε να περάσετε;
21.11.17 18:47 από Hopeless hip hop romantic

» Μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου
19.11.17 23:12 από _annamaria_j

» Ελάτε να γνωριστούμε!
18.11.17 10:54 από Miloudi

» Προγραμμα
12.11.17 16:02 από Brendamariakas

» Γνωμες
12.11.17 7:43 από kat cat

» Πανελλήνιες 2η φορά !
09.11.17 7:24 από kat cat

» οι σκεψεις μου!
05.11.17 14:01 από ele99

» ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΉΜΑΤΑ
02.11.17 14:53 από Dimitriakas

» Σκεφτομαι να ξαναδωσω
30.10.17 19:36 από Zoi89

» Παροχές για Φοιτητές
29.10.17 12:18 από Sofitefaa

» Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης (2, Ι, Ε)
28.10.17 20:11 από Γκουρού

» Γραφιστικής (ΙΙ, Ε)
28.10.17 20:10 από Γκουρού

» Διεθνούς Εμπορίου
28.10.17 20:10 από Γκουρού

» Διοίκησης Επιχειρήσεων (14)
28.10.17 20:08 από Γκουρού

» Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας (2)
28.10.17 20:07 από Γκουρού

» Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (2)
28.10.17 20:07 από Γκουρού

» Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (2)
28.10.17 20:06 από Γκουρού

» Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχ/σεων Φιλοξενίας (8, Ε)
28.10.17 20:05 από Γκουρού

» Εμπορίας & Διαφήμισης
28.10.17 20:05 από Γκουρού

Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
kat cat
 
ele99
 
aoratos
 
Brendamariakas
 
Savvi Xatz
 
Jenulili
 
Hopeless hip hop romantic
 
Demy2000
 
greg7
 
Miloudi
 

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Στατιστικής & Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 28.10.17 1:18

Η Εισαγωγική Κατεύθυνση Στατιστικής & Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, ανήκει στο τμήμα ''Μαθηματικών'', του Παν. Αιγαίου με έδρα τη Σάμο, το οποίο είναι ενταγμένο στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπ.. Έτος ίδρυσης 1987. Κωδ. Μηχανογραφικού: 218 

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός είναι η καλλιέργεια, προαγωγή και μετάδοση της γνώσης, με τη διδασκαλία και έρευνα, στο γνωστικό πεδίο της στατιστικής και της αναλογιστικής επιστήμης. 

Στόχος είναι η κατάρτιση επιστημόνων οι οποίοι, χρησιμοποιώντας σύνθετες μαθηματικές μεθόδους, ιδίως της θεωρίας των πιθανοτήτων και μεθόδους άλλων επιστημών, ιδίως οικονομικών, να μπορούν να εκτιμήσουν επιχειρηματικούς κινδύνους ή να πάρουν αποφάσεις για την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών ή να καταρτίσουν ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια ή να προτείνουν επενδυτικές στρατηγικές με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του κοινωνικοοικονομικού συστήματος. 

Βασική επιδίωξη είναι ο τυπικός απόφοιτος να συνδυάζει υψηλές ικανότητες στελέχους επιχείρησης και θετικού επιστήμονα. Το Πρόγραμμα Σπουδών στοχεύει στην απόκτηση από το φοιτητή ενός αξιόλογου μαθηματικού υπόβαθρου καθώς επίσης και στην απόκτηση γνώσεων πληροφορικής, λογιστικής και οικονομίας. 

Οργάνωση Σπουδών: 
Κατευθύνσεις/Κύκλοι σπουδών: 1. Αναλογιστικός και Χρηματοοικονομικός (Οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτούν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του αναλογιστή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Ν.Δ. 400/1970 και Π.Δ. 56/1995), 2. Στατιστικός.

Εργαστήρια: 1. Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων, 2. Εργαστήριο Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών


Ενδεικτικά μαθήματα: Απειροστικός Λογισμός, Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα, Πληροφορική με Εφαρμογές Στατιστικής, Εισαγωγή στις Πιθανότητες και τη Συνδυαστική, Μικροοικονομική Θεωρία, Εισαγωγή στα Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά, Πιθανότητες, Μακροοικονομική Θεωρία, Εισαγωγή στην Ασφάλιση, Στατιστική, Μαθηματικά Ασφαλίσεων Ζωής, Τεχνικές Επικοινωνίας, Πραγματική Ανάλυση, Στοχαστικές Διαδικασίες, Συνήθεις Διαφορικές Εξισώσεις, Λογιστική, Στοιχεία Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών, Βάσεις Δεδομένων κ.α.

Για τη λήψη πτυχίου απαιτείται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και πρακτική εξάσκηση. Το μάθημα των Αγγλικών Ι, ΙΙ & ΙΙΙ είναι υποχρεωτικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος: Οι πτυχιούχοι μπορούν να αποκτούν την άδεια άσκησης του επαγγέλματος του αναλογιστή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (Ν.Δ. 400/1970 και Π.Δ. 56/1995). 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρει το τμήμα (*): 
Στατιστική και αναλογιστικά - χρηματοοικονομικά μαθηματικά, στις κατευθύνσεις: 1. Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων, 2. Αναλογιστικά - Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά (Έδρα, Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)

Δείτε αναλυτικά τα ενεργά προγράμματα του τμήματος εδώ


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Οι πτυχιούχοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και μπορούν να εξασκήσουν το επάγγελμα του οικονομολόγου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. 

Ως στατιστικοί, αναλογιστές, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι ή οικονομολόγοι μπορούν να απασχοληθούν: 
Στη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και σε υπηρεσίες στατιστικής υπουργείων και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα.

Στο Υπουργείο Εργασίας (Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

Σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.

Σε υπηρεσίες στατιστικής εταιριών του ιδιωτικού τομέα.

Σε άλλες εταιρίες του ιδιωτικού τομέα σε ειδικότητες όπου είναι απαραίτητη καλή γνώση στατιστικής, π.χ. τράπεζες, εταιρίες δημοσκοπήσεων και έρευνας αγοράς κτλ.

Σε ασφαλιστικές εταιρίες (αναλογιστές).

Σε επιχειρήσεις συγκοινωνιών και τηλεπικοινωνιών.

Σε εταιρίες πληροφορικής για τη δημιουργία λογισμικού σε αναλογιστικές μελέτες.

Σε χρηματιστηριακές εταιρίες.

Ελεύθεροι επαγγελματίες.

Καθηγητές Οικονομολόγοι (ΠΕ09) στη δημόσια εκπαίδευση, εφόσον διαθέτουν πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.


Περιγραφή Επαγγελμάτων Κλάδου:

Στατιστικός: Ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν πολλές προσοδοφόρες θέσεις εργασίας για στατιστικούς σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες πετρελαιοειδών, εταιρίες τηλεπικοινωνιών. 

Στο δημόσιο τομέα υπάρχουν Τμήματα Στατιστικής σε Υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, τα οποία στελεχώνονται από στατιστικούς, οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν με χρήση στατιστικών πακέτων διάφορα δεδομένα στοχεύοντας στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. 
Ένας πτυχιούχος στατιστικής με γνώσεις βιοστατιστικής μπορεί να εργαστεί σε μία φαρμακευτική εταιρία ή σ' ένα νοσοκομείο ως αναλυτής ιατρικών ή επιδημιολογικών δεδομένων. 

Στον ακαδημαϊκό χώρο (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ερευνητικά Ινστιτούτα) ένας πτυχιούχος στατιστικής έχει τη δυνατότητα να κάνει έρευνα με στόχο την εκπόνηση μίας διδακτορικής διατριβής σε κάποιο θεωρητικό ή εφαρμοσμένο αντικείμενο. Σε πολλά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν στατιστικοί ως επιστημονικοί συνεργάτες. 

Αναλογιστής: Ο αναλογιστής χρησιμοποιεί μαθηματικά, στατιστική και οικονομική θεωρία για να μελετήσει αβέβαια μελλοντικά γεγονότα, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Είναι ικανός να εκτιμήσει επιχειρηματικούς κινδύνους, να πάρει αποφάσεις σχετικές με την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, να καταρτίσει ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά ή συνταξιοδοτικά σχέδια και να προτείνει επενδυτικές στρατηγικές. 

Ο αναλογιστής είναι σε θέση να συγκεντρώσει και να αναλύσει τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσει τις πιθανότητες ασθένειας, θανάτου, ατυχήματος και φυσικών καταστροφών. Είναι ικανός να κάνει προβλέψεις σχετικές με το ύψος ζημιών ή κερδών για μια επιχείρηση. Η σταδιοδρομία του αναλογιστή χαρακτηρίζεται καλύτερα ως "επιχειρηματία" με μαθηματικές βάσεις παρά ως "τεχνοκράτη" μαθηματικού. 

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος: Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος παρέχει συμβουλές στους πελάτες του σχετικά με τον οικονομικό τους προγραμματισμό ή τη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου αυτοί να πραγματοποιήσουν τους χρηματοοικονομικούς τους στόχους. Η πελατεία ενός χρηματοοικονομικού συμβούλου μπορεί να ποικίλει από ιδιώτες που επιθυμούν επαγγελματικές συμβουλές και προγραμματισμό προκειμένου να επιτύχουν κάποιους οικονομικούς στόχους οικογενειακού προγραμματισμού, έως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες εταιρείες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς ή ακόμα και κράτη (που για παράδειγμα μπορεί να επιθυμούν την αναδιάρθρωση του χρέους τους ή την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών ή την εύρεση τρόπων χρηματοδότησης μεγάλων έργων). 

Το επάγγελμα του χρηματοοικονομικού συμβούλου περιλαμβάνει εξειδικεύσεις όπως επενδύσεις, διαχείριση κινδύνων, εισαγωγές εταιρειών στο χρηματιστήριο, αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων, ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, εξαγορές και συγχωνεύσεις κλπ. Ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος μπορεί να εργασθεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως στέλεχος εταιρειών συμβούλων ή χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών οργανισμών. 

Εκτός από ένα καλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, ένας χρηματοοικονομικός σύμβουλος πρέπει να είναι ενήμερος για τα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τις νέες μεθόδους και τάσεις στα χρηματοοικονομικά, να διαθέτει αναπτυγμένες ικανότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων, οργανωτικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, δημιουργική και επιχειρηματική σκέψη, πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας και ικανότητα να εμπνέει εμπιστοσύνη. 

Αντιστοιχία Τμημάτων - Δυνατότητες Μετεγγραφής σε άλλα Τμήματα:
Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης, Παν. Πειραιώς
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης