keno
 
Καλώς ήρθες Επισκέπτη
Πρόσφατα Θέματα
» Ποιοι θελουν να περασουν Χημικο και σε ποια πολη θελετεεε?
Χθες στις 1:46 από marinak

» Σε ποια σχολή θέλετε να περάσετε;
21.11.17 18:47 από Hopeless hip hop romantic

» Μοιράσου μαζί μας τις σκέψεις σου
19.11.17 23:12 από _annamaria_j

» Ελάτε να γνωριστούμε!
18.11.17 10:54 από Miloudi

» Προγραμμα
12.11.17 16:02 από Brendamariakas

» Γνωμες
12.11.17 7:43 από kat cat

» Πανελλήνιες 2η φορά !
09.11.17 7:24 από kat cat

» οι σκεψεις μου!
05.11.17 14:01 από ele99

» ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΉΜΑΤΑ
02.11.17 14:53 από Dimitriakas

» Σκεφτομαι να ξαναδωσω
30.10.17 19:36 από Zoi89

» Παροχές για Φοιτητές
29.10.17 12:18 από Sofitefaa

» Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης (2, Ι, Ε)
28.10.17 20:11 από Γκουρού

» Γραφιστικής (ΙΙ, Ε)
28.10.17 20:10 από Γκουρού

» Διεθνούς Εμπορίου
28.10.17 20:10 από Γκουρού

» Διοίκησης Επιχειρήσεων (14)
28.10.17 20:08 από Γκουρού

» Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας (2)
28.10.17 20:07 από Γκουρού

» Διοίκησης, Οικονομίας & Επικοινωνίας Πολιτιστικών & Τουριστικών Μονάδων (2)
28.10.17 20:07 από Γκουρού

» Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (2)
28.10.17 20:06 από Γκουρού

» Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχ/σεων Φιλοξενίας (8, Ε)
28.10.17 20:05 από Γκουρού

» Εμπορίας & Διαφήμισης
28.10.17 20:05 από Γκουρού

Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα
kat cat
 
ele99
 
aoratos
 
Brendamariakas
 
Savvi Xatz
 
Jenulili
 
Hopeless hip hop romantic
 
Demy2000
 
greg7
 
Miloudi
 

Παρόντες χρήστες
Επισκέπτες : 0
«Μυστικοί» : 0
Μέλη : 0
Συνδεδεμένοι :
Refresh
Περισσότεροι χρήστες υπό σύνδεση 1503, στις 27.05.16 23:35
Συνολικοί επισκέπτεςThema Aplo Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (ΙΙΙ)

Δημοσίευση από Γκουρού Την / Το 28.10.17 1:27

Το τμήμα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θράκης με έδρα την Αλεξανδρούπολη και είναι ενταγμένο στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπ. Έτος ίδρυσης 1999. Κωδ. Μηχανογραφικού: 290

Στο τμήμα υπάρχει πρόσβαση από τα Επιστημονικά Πεδία ΙI και ΙΙΙ.

Σκοπός - Αντικείμενο Σπουδών: Σκοπός του Τμήματος αυτού είναι η καλλιέργεια και προαγωγή των βιοεπιστημών και η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να παράγουν βασική έρευνα στις βιοεπιστήμες, να εφαρμόζουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην ιατρική έρευνα και εφαρμογή, να διδάσκουν τις βιοεπιστήμες στην εκπαίδευση και να συμμετέχουν στην οργάνωση της βιοτεχνολογίας. 

Οργάνωση Σπουδών: 
Τομείς: 1. Βασικών Φυσικών Επιστημών, Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, 2. Μοριακής & Υπολογιστικής Βιολογίας, 3. Μοριακής, Κυτταρικής, Αναπτυξιακής Βιολογίας & Βιομοριακών Εφαρμογών, 4. Γενετικής, Γονιδιωματικής & Συστηματικής Οργανισμών

Εργαστήρια: 1. Οργανικής Βιολογικής Χημείας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, 2. Γονιδιακής Έκφρασης, Μοριακής Διάγνωσης & Σύγχρονων Θεραπευτικών Μέσων, 3. Μοριακής Κυτταρικής Βιολογίας, Κυτταρικού Κύκλου & Πρωτεομικής, 3. Μοριακής Βιολογίας της Ανάπτυξης & Μοριακής Νευροβιολογίας, 4. Γενετικής Πληθυσμών & Εξέλιξης


Ενδεικτικά μαθήματα: Φυσική για Βιολογικές Επιστήµες, Γενική & Ανόργανη Χηµεία, Εισαγωγή στη Βιολογία, Βιοστατιστική, Εισαγωγή στην Υπολογιστική Βιολογία, Εισαγωγή στη Βιολογία Οργανισµών, Οργανική Χηµεία, Φυσικοχηµεία & στοιχεία Βιοφυσικής, Βιοχηµεία, Γενετική, Φυσιολογία, Βιολογία Κυττάρου, Εισαγωγή στην Τεχνολογία Μοριακής Βιολογίας, Μοριακή Βιολογία, Μοριακή Δοµή & Λειτουργία, Μοριακή Μικροβιολογία, Γονιδιακή έκφραση και σηµατοδότηση, Μοριακή Ανοσοβιολογία, Τεχνολογία Μοριακής Βιολογίας, Βιοπληροφορική Εµβρυολογία & Μοριακή Βιολογία Ανάπτυξης, Γενετική Πληθυσµών και Εξέλιξη, Εφαρµοσμένη Βιοτεχνολογία, Μοριακή Κυτταρική Βιολογία, Γενετική Ανθρώπου, Εφαρμογές της Μοριακής Βιολογίας στις Επιστήμες Υγείας, Μοριακή Νευροβιολογία κ.ά. 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα μαθήματα στο δικτυακό τόπο του τμήματος. 

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα. 

Μεταπτυχιακά Προγράμματα που προσφέρει το τμήμα (*): 
Μεταφραστική Έρευνα στην Μοριακή Βιολογία και Γενετική (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.)

Διδακτική των Βιοεπιστημών (Didactics of Biosciences) (Έδρα. Απονέμει: Μ.Δ.Ε.). (ΦΕΚ 1159/Β/22−4−2016)

Δείτε αναλυτικά τα ενεργά προγράμματα του τμήματος εδώ.


(*) "Έδρα": Το τμήμα είναι η έδρα του μεταπτυχιακού προγράμματος, "Συμμετέχει": Το τμήμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, "Μ.Δ.Ε.": Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, "Δ.Δ.": Διδακτορικό Δίπλωμα. 

Επαγγελματικές δυνατότητες αποφοίτων: 

Η Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων καθορίστηκε με το Π.Δ.158/2009 (ΦΕΚ 199/Α/2009).

Οι απόφοιτοι των τμημάτων, στο πλαίσιο της εξάσκησης του επαγγέλματός τους μπορούν να δραστηριοποιηθούν στα εξής: 
Επιλογή βιολογικών υλικών - δειγμάτων και γενετικού υλικού και των μεθόδων εξέτασης και ανάλυσής τους, ο έλεγχος της ποιότητας των αναλύσεων, έλεγχος της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής και ασφάλειας, ερμηνεία και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε βιοαναλυτικά εργαστήρια, όπως μοριακής βιολογίας, γενετικής, βιοχημείας, ανοσοβιολογίας, αιματολογίας, ιστοπαθολογίας, μικροβιολογικής κυτταρολογίας και κυτταρογενετικής.

Επιλογή και έλεγχος εργαστηριακών διεργασιών που αφορούν στην αναπαραγωγή και στον έλεγχο ή στη διατήρηση γαμετών ή εμβρύων ή αρχέγονων κυττάρων και οι εφαρμογές τους.

Επιλογή και έλεγχος της ποιότητας των αντιδραστηρίων (όπως για παράδειγμα αντισώματα, ραδιοϊσότοπα και άλλο), και των εφαρμογών τους στις βιοεπιστήμες, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική επιστήμη, στην οποία η χρήση των παραπάνω αντιδραστηρίων κρίνεται αναγκαία σε κάποιο βιολογικό σύστημα.

Οργάνωση και η λειτουργία μουσείων φυσικών επιστημών, βιοεπιστημών φυσικής ιστορίας, ζωολογικών και βοτανικών κήπων.

Δειγματοληψία, εκπόνηση εργαστηριακών μελετών και βιοαναλύοεων καθώς και η διενέργεια ελέγχων που αφορούν στους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες του οικοσυστήματος, στις σχέσεις μεταξύ τους, στην επίδραση που ασκούν σε αυτούς οι βιομηχανικές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και στην αξιολόγηση των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Εκπόνηση εργαστηριακών αναλύσεων και βιοαναλυτικών μελετών που αφορούν στον βιολογικό έλεγχο της ποιότητος των υδάτων, του εδάφους, του αέρα και των τροφίμων, στη διαχείριση και προστασία των θαλάσσιων πάρκων, υδροβιότοπων, ποταμών, λιμνών και κάθε άλλου υδάτινου σχηματισμού, της ατμόσφαιρας, των πάσης φύσεως αποβλήτων και απορριμμάτων, των θορύβων, των δονήσεων και των κραδασμών. Επίσης η εκπόνηση εργαστηριακών αναλύσεων και βιοαναλυτικών μελετών, αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Επιστημονική έρευνα και η εφαρμογή τεχνικών στον Τομέα της Υπολογιστικής Βιολογίας και της Βιοπληροφορικής, καθώς και στον τομέα της Δομικής Βιολογίας, ιδιαίτερα γιο το σχεδιασμό φαρμάκων και άλλων βιοδραστικών ουσιών.

Επιλογή, σχεδιασμός και έλεγχος της εφαρμογής βιοτεχνολογικών μεθόδων και μεθόδων γενετικής μηχανικής στη διατήρηση και αξιοποίηση γενετικών πόρων (βιοποικιλότητα), στους τομείς της βιομηχανίας φαρμάκων, της βιομηχανίας διαγνωστικών προϊόντων, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας.

Έλεγχος γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, φαρμάκων, διαγνωστικών και νεοφανών ουσιών και προϊόντων που χρησιμοποιούνται ή παράγονται στους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιεία, καθώς και στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων, καλλυντικών και άλλων προϊόντων. Επίσης η συμμετοχής στη διαδικασία παραγωγής των παραπάνω προϊόντων.

Επιστημονική έρευνα, η παροχή συμβούλων, καθώς και η εφαρμογή τεχνικών στον τομέα των βιοεπιστημών.


Επίσης, οι απόφοιτοι του τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής αναλαμβάνουν την ευθύνη να υπογράφουν ατομικά, είτε να συνυπογράφουν με άλλους ειδικευόμενους επιστήμονες τα ακόλουθα αντικείμενα: 
Αποτελέσματα, μελέτες και πιστοποιητικά αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού καθώς και κλινικών ή άλλων δοκιμών που διεξάγονται in vitro ή in vivo. Επίσης πραγματογνωμοσύνες που προορίζονται γιο διοικητική ή ιατροδικαστική χρήση και βασίζονται στην επεξεργασία βιολογικών παραμέτρων και ιδιαίτερα του γενετικού υλικού.

Πιστοποιητικά ελέγχου εφαρμογής των αρχών Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και Ασφάλειας σε διαδικασίες που άπτονται του γνωστικού αντικειμένου των βιοεπιστημών.

Αποτελέσματα, μελέτες και πιστοποιητικά ποιότητας και ασφάλειας για την ανθρώπινη και δημόσια υγεία.

Προτάσεις που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλον οργανισμό ή κρότος σχετικό με επιδοτούμενα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που εμπίπτουν στο ευρύτερο πεδίο των βιοεπιστημόνων


Ασκώντας τις παραπάνω δραστηριότητες, οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας στους εξής τομείς της οικονομίας: 
Φαρμακοβιομηχανία. Η Μοριακή Βιολογία έχει αναγνωριστεί ως πρωτοποριακός κλάδος της Βιομηχανίας φαρμάκων και εμβολίων.

Διαγνωστικά εργαστήρια. Είναι γνωστό, πλέον, ότι διαγνωστικές και ευαίσθητες τεχνικές στηρίζονται σε τεχνικές Μοριακής Βιολογίας.

Βιοτεχνολογικές εταιρίες. Αν και αυτός ο τομέας δεν είναι ακόμη αρκετά αναπτυγμένος στην Ελλάδα, ήδη τα πρώτα προϊόντα προερχόμενα από ζώα και φυτά γενετικά τροποποιημένα με τις μεθόδους της Γενετικής Μηχανικής έχουν εγκριθεί και καταναλώνονται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Η Μοριακή Ιατρική και η Γονιδιακή θεραπεία εξελίσσονται δυναμικά και εδραιώνουν τη θέση τους στη σύγχρονη Ιατρική σκέψη και πράξη. Οι απόφοιτοι θα είναι εξαιρετικοί πιθανοί συνεργάτες με γιατρούς τόσο σε διαγνωστικά όσο και σε θεραπευτικά θέματα.

Σε Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά κέντρα.

Ως Εξειδικευμένο Προσωπικό. Απασχόληση στον τύπο, σε ιδιωτικές νομικές και ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και σε αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες αποτελούν θέσεις εργασίας των νέων επιστημών.

Καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ειδικότητα ΠΕ04.04 Βιολόγων).

Σε κρατικές υπηρεσίες όπως είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), οι υγειονομικές υπηρεσίες ή άλλες μονάδες.

Από το τμήμα δεν υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής σε αντίστοιχα τμήματα.
Administrator
avatar
Γκουρού
Points : 1040

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης